Tips og råd
Ny kledning på huset? Her er 4 ting det er smart å gjøre samtidig
Det er mange hus som er langt på overtid med å både vedlikeholde, men også å bytte ytterkledning. Dersom kledningen din har sprekker, råteskader eller er så myk at du kan rive den fra hverandre så er det på tide å bytte den ut med en ny.
Illustrasjonsbilde
Her kommer det fire tips til hvordan du kan oppgradere veggene dine til dagens standard og samtidig tenke smart rundt energiforbruket ditt!
1. Etterisoler veggene dine – Få vegger med dagens standard og spar penger
Skal du skifte kledning på huset, bør du etterisolere samtidig. Dette forbedrer isolasjonsevnen og reduserer varmetap, noe som gir lavere energiforbruk. Bytt gjerne gammel isolasjon med ny og bedre.
Et hus fra 1970-tallet har ofte bare 5 cm isolasjon. Etterisolerer du med 15 cm til, oppnår du moderne standard. Har du ikke nok takutstikk må disse forlenges. Du må kanskje også flytte vinduene ut i veggen, avhengig av hvor mye det skal etterisoleres.
God isolasjon med damp- og lufttetting gir mindre varmetap og bedre fuktsikkerhet. Se punktene under for forklaring. Vurder også balansert ventilasjon for å sikre godt inneklima.
Illustrasjonsbilde
2. Få hjelp til å velge rette vinduer og ytterdør – reduser varmetapet betraktelig
Vinduer og dører står for opptil 40 % av varmetapet i en bolig fra 80-tallet. Bytter du til bedre isolerte dører og vinduer, reduserer du energiforbruket og gjør boligen mindre trekkfull . Godt isolerte vinduer og dører sammen med god tetting med vindsperre i skjøter halverer varmetapet, noe som gir økt komfort og lavere energikostnader.
Pass på at både vinduet og karmen har lav U-verdi når du bytter vinduer. Noen leverandører oppgir bare U-verdi for glasset.
3. Bytt til en dampåpen vindsperre
For å hindre kald luft fra å kjøle ned konstruksjonen, monteres en vindsperre utenpå isolasjonen før kledningen settes opp. Vindsperren skal stoppe luftlekkasjer utenfra og samtidig la fuktighet tørke ut innenfra, altså være dampåpen. Dampåpenheten måles i Sd-verdi, og ifølge byggteknisk forskrift (TEK17) skal vindsperren være så dampåpen som mulig. Lavere Sd-verdi betyr mer dampåpent materiale.
Illustrasjonsbilde
4. Tilrettelegg for et balansert ventilasjonssystem – Skap et godt inneklima
Når du skifter kledning og etterisolerer, må du også tenke på ventilasjonen. Balansert ventilasjon bruker elektriske vifter til både avtrekk og tilførsel av frisk luft. Luften byttes kontinuerlig og renses gjennom filtre, og varmen fra den brukte luften overføres til den friske luften. Dette gir godt inneklima og energieffektivitet.
Leverandøren av ventilasjonssystemet tegner vanligvis løsningen for ditt hus, inkludert rørplassering og aggregatplassering. Det finnes også enkeltventiler som gjenvinner varme og filtrerer luft, som kan monteres uten elektriker.