Tjenester

Bytte kledning

«Når bør jeg bytte kledning? Hvilken type kledning skal jeg velge? Hva med etterisolering?».

Ta det helt med ro, vi hjelper deg gjennom hele prosessen!

Mer enn et flott ytre

Kledningen er del av husets fasade, men som ved alt annet ligger det mer bak et flott ytre enn hva øyet kan se. Vi i Frøiland Bygg legger vår stolthet i å sørge for at huset ditt både ser velkledd ut og har alt det trenger for å holde vær og vind borte fra underliggende konstruksjoner.

Vi elsker å ta vare på hus og vi elsker å ta vare på kundene våre! La oss begynne allerede nå:

Her er en oversikt over hva du kan regne med i et samarbeid med Frøiland Bygg.

Når må jeg bytte kledning?

Utvendig kledning holder i mange år, men det stadig mer ekstreme været øker risikoen for råte og fuktskader. På et eller annet tidspunkt vil alle eldre hus ha behov for bytte av hele eller deler av ytterkledningen. Det er ikke nødvendig å skifte kledning med mindre du oppdager råte, sprekker eller fuktskader, men vi anbefaler å gjennomføre en årlig sjekk.

For å finne ut om kledningen har råte- eller fuktskader kan du stikke en skarp gjenstand mot den. Hvis kledningen er myk og gir etter, er dette tegn på fuktskader og kledningen bør skiftes.

Fortsatt usikker på om det er dags? Ta kontakt med oss – vi gir deg alltid ærlige svar!

Trenger du hjelp?

Har du/dere noen spørsmål eller bekymringer? Fyll ut skjemaet og legg gjerne ved bilder av det dere ønsker hjelp med eller svar på hvis dere har det! Vi vil innen kort tid ta kontakt med dere på telefon for å bli kjent med dere. Normalt vil vi kunne avdekke og klarere veldig mye allerede i telefonsamtalen.

Du kan velge så mange du vil.

Tusen takk! Nå håper vi at dere kan hjelpe våre kundeveiledere litt ekstra ved å enten legge inn tegninger eller bilder av selve boligen. Om dere ikke skulle ha tegninger tilgjengelig er det mulig å finne disse på kommunens nettsider. (valgfritt)

Velg fil(er)
Uploading… (0%)

En fil med dette navnet er allerede lastet opp.

Denne filtypen er ikke tillatt.

Denne filstørrelsen er for stor.

0/6 Filer lastet opp

Etterisolering

Bytte kledning? Da kan det lønne seg å etterisolere først!

Etterisolering ved skifte av kledning anbefales for alle boliger som er bygd før 1997, men kan også være gunstig for nyere hus. Ved å legge til 5-10 cm med isolasjon får du isoleringsegenskaper på nivå med moderne boliger, forutsatt at også vinduer og dører isolerer godt.

Hva er viktig å huske på når du skal bytte kledning?

Vurderer du å bytte kledning skal vi hjelpe deg å se hva som er best for din bolig. Er det ikke nødvendig med skifte av kledning, vil vi heller ikke råde deg til å gjøre det. Det er en viktig del av vår kvalitetssikring. Oppdager vi derimot forhold som gjør kledningskifte nødvendig, sørger vi for at leveransen er på topp.

Vindsperre

God og tett vindsperre med riktig avrenning. Den nye kledningen vil skjerme mot nedbør, men det er vindsperren som tetter, og sammen med beslag, sørger for avrenning på baksiden av kledningsbordene.

Lufting

Lufting i form av sløyfelekter mellom vindsperre og kledning, med luftrom både over og under.

Montering

Montere iht. monteringsveileder fra leverandør. Dette gjelder også for valg og montering av lekter og eventuelt tettebånd, og valg av festemidler.

Lufteåpninger

Etablere lufteåpninger i bunn av kledningen samt sperre for gnagere. Legg musebånd!

Insektnetting

Etablere sperre/montere fluenetting mot insekt i lufteåpninger øverst på kledningen.

Har du noen spørsmål?

Sjekk ut vår FAQ om kledning lenger nede på siden. Der har vi svart på de vanligste spørsmålene vi får.

Hvilken type kledning bør jeg velge?

Hva slags type kledning huset skal få avhenger av flere faktorer, som pris, vedlikehold, byggeår etc. Kledning finnes i flere forskjellige kvaliteter. En dyrere kledning kan gi lavere etterbehandlings -og vedlikeholdskostnader over tid, likevel er det ingenting som er 100% vedlikeholdsfritt. Man må vaske og passe på for å unngå råte og skader. Viktigst av alt er likevel å finne ut hva som passer best for deg.

Mange typer kledning:

Dobbelfals

Liggende kledning

Dobbelfals

Stående kledning

Over- og underliggende

Tømmermannspanel

Lektepanel

Stående kledning

Weather boards

Liggende kledning

Låvepanel
Fasadeplater

Mange typer behandling:

Fabrikkmalt kledning
Impregnert furu
Royal-impregnert kledning
Diverse typer spesialkledning
Ubehandlet granpanel

Ofte stilte spørsmål

Noe du lurer på? Her får du svar.

Vi får mange spørsmål i forbindelse med skifte av kledning. Her er noen av de mest vanlige.

DO NOT DELETE
Hva koster det å bytte kledning i 2024?

Lav ca. kr. 2000,- inkl. mva. pr m2
Eksempel: Liggende, ubehandlet grankledning på en enetasjes enebolig. Krever mye etterbehandling og vedlikehold. Du som kunde vil da måtte utføre en del egeninnsats selv, slik som å rive og fjerne kledningen selv. Det kan du lese mer om i punktet «Hva kan jeg gjøre selv».

Middels kr. 2300-2600,- inkl. mva. pr m2
Eksempel: Royalimpregnert kledning, eller impregnert kledning, grunnet og to mellomstrøk, stående tømmermannspanel på en toetasjes enebolig. Krever middels etterbehandling og vedlikehold.

Høy kr. 3000,- til 3500,- inkl. mva. pr m2
Eksempel: Mer eksklusive tresorter, med høy grad av kjerneved, på en fleretasjes bolig, med utstikk. Krever lite etterbehandling og vedlikehold.

Høyden og størrelsen på boligen vil ha stor betydning for prisen. Et høyt bygg vil kreve stillas og lengre transport av kledning, mens større veggflater i lave høyder vil gi mer effektivt arbeid, og redusere prisen per kvadratmeter.

Videre vil valg av type kledning påvirke prisen. Det kan være store forskjeller i materialpriser mellom ulike former for treverk og overflatebehandling.

Hvilke kostnader er inkludert?

Arbeidet med skifte av kledning vil som regel inkludere riving, borttransport og sanering av avfall, oppsetting av stillas, ny vindduk, utlekting av vegger der det er nødvendig, montering av nye bord og utvendig belistning.

Bør vi gjøre andre tiltak på boligen samtidig?

I tillegg til skifte av kledningen, er det ofte andre relaterte prosjekter som er praktisk å gjennomføre samtidig. Dersom du skal skifte utvendig kledning kan det være en god ide å etterisolere boligen samtidig, enten ved å bytte ut eksisterende isolering og/eller ved å gjennomføre en etterisolering, der man lekter ut veggene og legger inn et ekstra lag med isolasjon. Dette vil være en relativt liten ekstrainvestering, men vil kunne gi deg en mer energieffektiv bolig med lavere kostnader knyttet til oppvarming.

Mange velger å bytte ut tak, vinduer og dører i forbindelse med bytte av kledningen. Det er også vanlig å male huset etter man har skiftet kledning. Hvor det er benyttet en ferdigbehandlet kledning anbefales det likevel å påføre et toppstrøk.

Hva kan jeg gjøre selv?

Noen ønsker å utføre deler av arbeidet selv. Montering av ny vindduk, utlekting og montering av ny kledning er eksempler på arbeider som kan ha betydning for inneklima og vanninntrengning, og som vi av den grunn anbefaler blir utført av fagkyndige tømrere.

Riving av eksisterende kledning er imidlertid arbeid som kan utføres av deg som er nevenyttig, og ønsker å gjøre noe av arbeidet selv. Andre eksempler på arbeid du kan gjøre selv er rydding og håndtering og bortkjøring av avfall.

Tilbakemeldinger

Fornøyde kunder er det vi lever av

Frøiland Bygg-metoden

Å investere i fornying av bolig kan bety mye penger for de fleste av oss. For noen kan det også tære på nattesøvnen. Engstelsen bunner ofte i mangel på kjennskap til prosessen – dette vil vi gjøre noe med!

Enten du skal i gang med en total makeover eller bare vil bytte et par vinduer, kan du sjekke ut vår skreddersydde 5-stegs metode for hvordan vi løser et oppdrag.