Bytte tak

Et godt hus forutsetter et skikkelig tak og et skikkelig tak forutsetter flinke fagfolk. Enten du skal skifte taket eller har behov for etterisolering av eksisterende tak, kan du stole på at vi bruker tid på å få det nøyaktig som du har tenkt.

God stemning på arbeidsplassen.

Taket er husets regnjakke

Bor du i Norge kjenner du til gummistøvler og regntøy. Da vet du også hvor irriterende det er når vannet finner veien inn gjennom uoppdagede hull mens himmelen serverer en av sine skyllebøtter.

«Ja, ja», tenker du og utsetter å kjøpe nytt til neste år. Du tar jo ikke skade, for hjemme venter varme sokker og tørre klær. Sånn er det ikke for huset ditt, og taket er den viktigste bygningsdelen for å beskytte det.

Sjekkliste

Når bør jeg skifte taket?

Eldre boliger har ofte lekkasje- og fuktproblematikk. Skader kommer oftest ved at gjennomføringer lekker og det oppstår kondens som følge av for lite lufting. Her ligger vår spesialkompetanse.

Det er flere ting du kan gjøre for å sjekke om det er på tide bytte tak. Vi har samlet det viktigste. Denne lista kan du skrive ut og ta med på befaring på egen tomt!

Dersom du oppdager tegn til skader på taket, bør du kontakte oss snarest. Noter ned funnene dine, ta bilder og send oss en forespørsel!

  • Ligger takstein og renner på plass og er hele?
  • Ser du tegn til kondens, fuktskader eller mugg på loft eller kaldloft?
  • Er det tilluft ved raft og/eller ventiler i gavler (spalte med netting)?
  • Fungerer takrenner og nedløp som de skal?
  • Vokser det istapper i takkassene om vinteren?
  • Ser du tegn til misfarginger ved takvinduer, pipe eller andre gjennomføringer?
  • Er lektene og underlagspappen morkne? Sjekk ved å skyve en takstein til sides.
  • Er vindskier hele og overdekkede med beslag, gavlstein eller vannbord?

Etterisolere taket?

Etterisolering av tak kan gi bedre inneklima og lavere strømregning, samtidig som det beskytter huset mot fukt og varmetap. Mange eldre hus har dårlig isolerte tak, noe som kan føre til høyere energikostnader og risiko for isdannelser. Det er ikke alltid nødvendig med full utskifting, men vi anbefaler en jevnlig sjekk for å avdekke trekk, kuldebroer eller fuktskader i isolasjonen.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Noe du lurer på? Her får du svar.

Vi får mange spørsmål i forbindelse med skifte av tak. Her er noen av de mest vanlige.

Hva koster det å bytte tak?

Pris på å bytte tak varierer ut ifra hvilken taktype du har. Har du et saltak eller valmtak vil prisen avhenge av materialer og takets kompleksitet. Takhøyde vil også spille inn. Et enkelt tak med grei standard vil koste fra kroner 2400,- pr m2 inkl. mva. Et komplekst tak med kvister og takvindu, bratt takvinkel og høy standard på materialene – eksempelvis glaserte takstein – vil kunne ligge opp mot 5500,- pr m2 inkl. mva.

Normalt komplekse tak, eksempelvis med én vinkel på huset, et par takvinduer, takvinkel fra 25-32 grader og god standard vil ha et prisspenn fra ca. 3000,- pr m2 til 4500,- pr m2 inkl. mva.

Hvilke kostnader er inkludert?

Våre priser inkluderer rivning og transport av gamle materialer, stillaser for sikker tilkomst og arbeidsplattform. Det er også inkludert ny undertakspapp, lekter, takrenner, beslag, taknedløp og takstein. Det samme gjelder takutstikk og underkleding etter behov. Prisene vil med andre ord inkludere utskifting av eksisterende tak med helt nytt tak og takrenner.Vi besørger som oftest ny belistning på utsiden og på innsiden.

Hvis du er uheldig og finner råte/vannskader i bærende undertak og/eller i takkonstruksjonen under rivningen, vil utbedringer av dette komme i tillegg. Normalt medfører dette stans i alle arbeider mens vi finner løsninger sammen med og til det beste for deg som huseier.

Hva kan jeg gjøre selv?

Noen ønsker å gjøre deler av arbeidene selv i forbindelse med oppgradering av boligen sin. Ved takarbeid er vår anbefaling imidlertid å overlate de sentrale arbeidene til faglært tømrer. Det er mye som kan gå galt med når det arbeides med den kanskje viktigste bygningsdelen på huset, samt at alltid finnes en risiko for alvorlige uhell når man arbeider i høyden. Om du ønsker å spare på bortkjøring av avfall kan dette imidlertid være et element av prosessen som greit kan utføres med egeninnsats.

Kan vi bo i huset mens arbeidene pågår?

Det går helt fint å bo i huset mens arbeidene pågår, og vi vil gjøre det vi kan for å utføre vårt arbeid så skånsomt som mulig for å hindre unødig støy.

Tilbakemeldinger

Fornøyde kunder er det vi lever av

Les flere anmeldelser

Frøiland Bygg-metoden

Å investere i fornying av bolig kan bety mye penger for de fleste av oss. For noen kan det også tære på nattesøvnen. Engstelsen bunner ofte i mangel på kjennskap til prosessen – dette vil vi gjøre noe med!

Enten du skal i gang med en total makeover eller bare vil bytte et par vinduer, kan du sjekke ut vår skreddersydde 5-stegs metode for hvordan vi løser et oppdrag.

Les mer om vår metode